20 Şubat 2013 Çarşamba

ÇEMEN (ACIKA--ACUKA)

ÇEMEN (ACIKA--ACUKA)
Herkese merhabalar.
  Bugün sizlere çocukluğumun nefis lezzeti olan çemenle geldim.Benim bildiğim en az dört kuşaktır biz bu lezzeti kahvaltılarımızdan eksik etmeyiz.Anneannem ve annemden öğrendiğim bu lezzete biz çemen deriz ama acuka-acıka da denildiğini biliyorum.Herkesin yapış şekli farklı kimi bayat ekmek koyuyor,kimi yağ,kimi de kavurarak yapıyor ama değişmeyen bir şey var ki o da ana malzemeler.

ÇEMEN (ACIKA--ACUKA)


  Yani;salça,ceviz,sarımsak ve baharatlar,geri kalanı herkesin damak tadına göre değişmiş,bu da bizim yapımımız ve oldukça pratik.Tüm malzemeyi derince bir kaba al, karıştır ve hemen tüket.Benim ölçülerimle yaklaşık 1,5 kilo kadar çemen çıkıyor siz dilerseniz daha az yapabilirsiniz ancak baharatı ayarlamak biraz sorun olabilir.Çünkü benim kullandığım baharat özel çemen baharatı kullandığım tüm baharatlar içinde (bkz. aşağıdaki fotoğraf).
  İçindeki tüm baharatları kullanıyorum sadece Anneannemin telkinleriyle naneyi kullanmadım.Her yemekte nane kullanan Anneannem nane çemene yakışmıyor diyorsa elbet vardır bir bildiği dedim bende ayırdım,size de öyle tavsiye ediyorum.Birde acılı olsun derseniz tatlı biber salçası yerine tamamını acı biber salçası katabilirsiniz.Bu baharatı tüm baharatçılardan ve pazarlardan temin edebilirsiniz.Çemen yapacağınızı satıcıya hatırlatmayı unutmayın.Birde ev yapımı salçayla yaparsanız tadına doyamazsınız benden söylemesi :)



ÇEMEN (ACIKA--ACUKA)


MALZEMELER

1 kg domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası
5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
4 diş sarımsak (ezilmiş yada rendelenmiş)
karışık çemen baharatı (içindeki nane hariç)
(karışık çemen baharatının fotoğrafı üstte mevcut,her baharatçıda bulunuyor)


HAZIRLANIŞI

  Tüm malzemeyi derince bir kaba alıp güzelce harmanlayalım.Yalnız baharatında ki naneyi ayırmayı unutmayalım,onu katmıyoruz,kalan tüm baharatı ekleyebilirsiniz.Tadına baktıktan sonra dilerseniz sarımsak yada biber ilavesi yapabilirsiniz.Eğer sarımsağı ve baharatı fazla gelirse ki geleceğini sanmam,biraz daha salça ekleyebilirsiniz.
  Hazırlaması işte bu kadar basit,hazırladıktan sonra kapaklı bir saklama kabında buzdolabında muhafaza edelim.

Not: Daha da acılı olsun derseniz tatlı biber salçası yerine tamamını acı biber salçası kullanabilirsiniz (yani 7 kaşık acı biber salçası).
Not: Çemen baharatını tüm baharatçılardan ve pazarlardan temin edebilirsiniz,ama içindeki naneyi ayırıp kullanmanızı tavsiye ederim.
Not: Ev yapımı salçayla yaparsanız daha lezzetli olacaktır.


AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

60 yorum:

  1. çok seviyorum ama acı olunca yiyemiyorum :(
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende az acılı yaparsın,afiyetle de yersin :)sağol canım..

      Sil
  2. Uzun zaman önce bir arkadaşım yapmıştı, tadını hala aklımdadır çok sevmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam o içine peynirde koymuştu.
    Ço kgüzel görünüyor Reyhanım ya, kahvaltıda harika olur. Birde benim gibi aralarda acıkınca sür ekmeğin üzerine ye :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olabilir canım yazımda da bahsettiğim gibi değişik yapılış şekilleri var bu da bizimki :)sağol aslı'cım..

      Sil
  3. ELİNİZE SAĞLIK,ÇAYIN YANINA NEFİS OLUR...

    YanıtlaSil
  4. Sizin de dediğiniz gibi çeşitleri varmış demek ki. Benim bildiğim Acıka'da sizin malzemelerin yanı sıra ekmek içi ve zeytinyağı da var.
    Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet herkes damak tadına göre ilavelerde bulunmuş ama genel olarak malzemeler değişmez.çok teşekkür ederim..

      Sil
  5. Arkadaşım öncelikle bloğunun yeni haline bayıldım çok şık olmuş hayırlı olsun.Çemene gelince benim de çocukluğuma ait bir lezzettir çok da severim gerçi kokusu biraz caydırıcı ama olsun yine de vazgeçilmezler arasındadır:))sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Canımm ben o baharatı çok iyi bilirim göçmenler çok kullanırlar adı sanırım poy çok iştah açıcı bir baharat.Acukayı ben de peynirle beraber çok yiyorum.Hele bu sıralar he rkahvaltı soframda benimle beraber:))Afiyetler olsun Reyhancığım..Sevgilerimle sarılıp öpüyorumm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak ben bunu bilmiyordum vişnapım,boşuna demiyorum bir birimizden öğrenecek çok şeyimiz var diye:)sağolasın canım benim..

      Sil
  7. Canım ben de çok severim. Ama kendim yapmadım hiç. marketten hazır aldım. Ama senin tarifini denemek istiyorum. Eline sağlık Reyhancığım, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. markettekileri hiç sevemedim ben ,evdekilerin yerini tutmuyor.bence bu tarifi denemelisin farkı sende göreceksin.teşekkür ederim canım..

      Sil
  8. Eline sağlık ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda ne de güzel gider:) sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım nefis olmuş.Acaba yarın sabah bende mi denesem kahvaltıya .Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım biz bayılarak yiyoruz.teşekkür ederim..

      Sil
  10. Bende geçenlerde çektim fotosunu,hemen hemen aynısını yapıyorum bende.
    Nasıls everim anlatamam:)Yerimde yerim,doyamam:)
    Ellerine sağlık canım benim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tıpkı ben gibi yerim yerim doyamam :)seninde eline sağlık canım,teşekkürler.

      Sil
  11. Canım bende çok sık yaparım nefis olur ellerine sağlık sunumda çok şık sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. benimde aklımdaydı ama nasıl yaparım ki diye zordur diye vaz geçip genellkle markette hazır olarak alıyordum ama senin verdiğin tarife göre bende yapacağım umarım güzel olur:) tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım hem pratik hem de çok leziz oluyor.teşekkür ederim..

      Sil
  13. Nefis görünüyor,ben de severek yapiyorum,ama az acilisini;) Ellerine saglik canim..sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende çok acılı yapmıyorum yağız yüzünden,her hali güzel bu çemenin acı tatlı fark etmiyor :)teşekkür ederim..

      Sil
  14. Elinize sağlık, ne zamandır yapmıyordum, hatırlattığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim ,keyifle:)teşekkürler..

      Sil
  15. bende çok severim çemen acıka...eline sağlık çokda güzel gözüküyor bu kaplardan antalyada pazarda gördüm elime aldım alsammı almasammı keşke alsaymışım gerçi burdada var ama taşınıcam diye bişey almak istemiyorum...Bu işde görsellikde önemli sen de bunu başaranlardansın....ikinci yorumumda da çocuklar için yemek etkinliği demiştim...yani çocuklara yönelik süsülü yada onlara uygun sevecekleri yemek...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bu aralar yoğunluğumdan dolayı pek güncel değilim,ama biraz boşta kalabilirsem bu dediğini hayata geçireceğim,zaten uzun zamandır benimde istediğim bir şeydi ,hatta kategori açmak istiyorum.teşekkür ederim canım...

      Sil
  16. Ellerine sağlık canım,nefis olmuş bayılırım.mutlu günler...

    YanıtlaSil
  17. süper bir lezzet bu, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çemen baharatı olarak hazır satıldığını bilmiyordum Reyhancım bir sorayım bakalım. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çemen baharatı zaten varmış yanına yakışacak diğer baharatları da eklemişler,kolaylık olmuş bize :)sağol ablacım..

      Sil
  19. merhaba bloğunuz gerçekten çok güzel, tebrikler. biz karadenizliyiz bizde buna acuka denir ancak biraz daha farklı yapılır. acuka da biber salçası ağırlıklıdır, domates salçası sadece az miktarda tat versin diye uygulanır, ayrıca karıştırken içerisine zeytinyağı eklenir ve saklama kabına aldığınızda üzerine bolca tereyağı eritilir, hem küflenmesin hemde çemenden farklı olarak daha cıvık olsun ki kızarmış ekmeğe daha rahat sürün diye. belki denemek isteyen olur diye bilgi vereyim istedim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Nazan hanım;
      yazımda da bahsettiğim gibi herkesin bir yapış şekli var bizde hiç yağ kullanılmaz ama siz kullanıyormuşsunuz.ben aslında anneannemin tarife sadık kaldım o nasıl yapıyorsa bende öyle yaptım.çok çok teşekkür ederim hem güzel sözleriniz için hem de güzel önerileriniz için..

      Sil
  20. az önce isim vermeyi unutmuşum kusura bakmayın, Nazan Akbaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç önemli değil Nazan hanım,sevgiler..

      Sil
  21. seveni seviyor bu lezzeti:)
    ellerine sağlık canım..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Reyhan'cım harika bir tat ellerine sağlık. Bizde terator diyorlar. Her yörede farklı seninde dediğin gibi..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım yöreden yöreye değişir ama hepside nefistir.sağol canım benim..

      Sil
  23. çemene bayılırım tarifini verdiğiniz için teşekkürler... kahvaltıda mükemmel bir lezzet.. ellerinize sağlık...
    cigdemdengule.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim çiğdem hanım..

      Sil
  24. BİZ DE ACUKA VEYA ACIKA DİYORUZ VE ÇOKK SEVERİZ.
    KAHVALTILARIMIZIN VAZGEÇİLMEZİDİR,ÖZELLİKLE KIZIM BAYILIR:)
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM:)
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  25. Çok severim çok, bol cevizli, az acılı olacak ama :) Enfes bir görüntü, ellerine sağlık Reyhan'cığım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. hmmm,yaptığım bir şey değil,tarifi aldım,yarın kahvaltıya yapmaya niyetlendim,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi bakalım hayırlısı :)sağol canım..

      Sil
  27. SAYFAMA UĞRAYIP O GÜZEL YORUMLARINIZDAN MAHRUM BIRAKMADIĞINIZ ÇOK TEŞEKKÜRLER,BENDE BLOGUNUZU VE TARİFLERİNİZ ÇOK BEĞENİYORM,PROFOSYONELCE BU İŞİ YAPTIĞINIZ ÇOK BELLİ.
    BU ARADA ACUKANIZDA ENFES GÖZÜKÜYOR..ELLERİNİZE SAĞLIK..SEVGİLERİMLE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek rica ederim,ben teşekkür ederim..

      Sil
  28. Ellerine sağlık hafta sonu kahvaltılarında vazgeçilmezimiz

    sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Kahvaltılar da çemeni ben de çok seviyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende bayılırımm,sevgiler canım..

      Sil
  30. aslında çok severim ama hiç denemedim ellerine sağlık bende yapayım yakın zamanda ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence hemen denemelisin :)sağol canım benim..

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..